LED pærer til ethvert behov | Dansk Webshop | Dag-til-dag levering | Billige LED pærer og tilbehør | Nyhedsbrev | B2B

Væglamper

Væglamper kan anvendes mange forskellige steder i boligen lige fra hyggebelysning over sofaen over gangbelysning og til at belyse kunstværker, bogreoler og andre genstande, som du gerne vil sikre størst mulig opmærksomhed efter mørkets frembrud. Her på siden finder du en oversigt over de væglamper, vi sælger hos byHOME. Efter produktoversigten kan du læse mere om, hvordan du vælger den rigtige væglampe til dit behov.


{{amount}}

Væglamper fås i et utal af forskellige udformninger. I det følgende kan du læse en indkøbsguide, der kommer hele vejen rundt om dit valg af væglampe. Det er ikke alle de omtalte væglampe-typer, vi altid er lagerførende i hos byHOME. Hvilke væglamper vi pt. har i sortiment, fremgår af produktoversigten herover.

Hvad er en væglampe?

En væglampe er en lampe, der kan monteres på væggen. De fås typisk som uplights, downlights eller som plafond-lampe. Der findes også særlige læselamper til montering på væggen. De er oftest monteret på en indstillelig arm, der kan placeres optimalt i forhold til det, du har brug for lys til at kigge på.

Derudover har moderne LED-teknologi givet os nogle nye muligheder for væglamper, der ikke var mulige tidligere, fordi lyskilderne krævede mere plads end de moderne LED-pærer gør.

Hvilken type væglampe skal du vælge?

Som allerede nævnt afhænger dit valg af væglampe af, hvilken belysning der er brug for, der hvor du påtænker at opsætte væglampen.

Uplights og downlights

De mest almindelige former væglamper i dag er uplights og downlights. De er navngivet efter den retning, som de sender lyset i. Uplights sender det opad og downlights nedad.

Uplights er det rigtige valg, der hvor du har brug for en mere hyggelig eller orienteringsbelysning. Det kan f.eks. være over sofagruppen, på væggene omkring spisebordet eller langs gangarealer. Uplights har enten en uigennemsigtig eller matteret skærm. Førstnævnte betyder, at lyset udelukkende oplyser væggen over lampen og sidstnævnte tillader, at også omgivelserne under og omkring lampen også oplyses en smule.

Downlights giver oftest en mere koncentreret nedadrettet belysning. Igen kan den anvendes til orienterings- eller hyggebelysning, men er især velegnet til at oplyse ting, der er placeret under lampen.

Det kan være et maleri, der hænger på væggen, en kunstgenstand som står langs væggen eller en blomst, der har brug for et tilskud af lys, for at kunne gro ordentligt. I sidstnævnte tilfælde er det en god ide at anvende en såkaldt vækstlampe i downlightet.

Downlightet kan også bruges som læse- eller arbejdslampe, hvis der ikke er andre belysningsmuligheder, der hvor du sidder. Her vil det dog oftest være mere ideelt med en decideret vægmonteret læselampe eller en standerlampe med læselys monteret på standeren.

Både up- og downlights ses også tit som sengelamper, der er monteret over eller ved siden af sengen. Førstnævnte er mest almindeligt, hvilket dog god kan give problemer, hvis lampen er monteret for lavt. Så sidder den nemt i vejen, både hvis du skal sidde op i sengen, eller vender dig med meget store armbevægelser om natten.

Plafond

En plafond var tidligere den mest almindelige væglampe. Det er en rund lampe, som oftest er udstyret med en matteret glaskuppel, der sidder foran lyskilden. Det giver et behageligt lys, der er ideelt til at orientere sig ved.

Derfor ses plafonder oftest monterede i indendørs gangarealer, ligesom du kan få udendørs plafonder, der er velegnet til vægmontage langs bygningen. Så kan du og dem som besøger dig, finde vej i mørket.

Du kan også anvende en plafond som loftslampe. Det er et godt alternativ til vægmonteringen, og gør det muligt at oplyse et større areal med plafonden i forhold til, hvis den er monteret på væggen.

Plafonden er også meget brugt i badeværelse og køkken, fordi den er nem at rengøre og ikke så let tillader fugt og fedt at komme ind i den elektriske del af lampen.

Væglamper med indstillingsmuligheder

Mange væglamper har en eller flere indstillingsmuligheder. Således kan du få uplights, hvor du kan vippe skærmen, så lampen også kan fungere som downlight. Det øger anvendeligheden, specielt hvis du bruger den som belysning over f.eks. en sofa. Så kan du hurtigt skabe mere lys, hvis du har brug for det, for at læse eller for bedre at kunne se det håndarbejde, du sidder og nørkler med i sofaen.

En anden populær væglampe med indstillingsmuligheder er den klassiske læselampe. Den sidder på væggen f.eks. bag en sofa eller en lænestol. Herfra kan den trækkes ud og indstilles efter behov, så lampen kan give et godt, punktformet lys til det, du skal have lys til at se. Det kan være den spændende bog, du læser i hver aften, inden du går i seng eller dit strikketøj eller andet håndarbejde.

En anden indstillelig væglampe er den lille lampet. Den har oftest en indstillelig hals, som gør det muligt at bruge lampen til at læse med. Det er et klassisk valg ved siden af eller over sengen i både mange hjem og på mange hotelværelser. Igen kan placeringen være i vejen for din udnyttelse af sengen.

Hvor højt skal væglampen hænge?

Når du har valgt den type væglampe, som er den mest optimale i forhold til anvendelsen, er det næste, du skal finde ud af, hvor højt oppe på væggen, lampen skal hænge.

Her handler det især om, hvilken retning lyses skal kastes (over, under eller ud fra lampen), samt hvor stor frihøjde, der er brug for. Alt efter anvendelse og type, gælder der nogle forskellige tommelfingerregler.

En væglampe må aldrig blænde

En af de vigtigste regler, når du skal placere en lampe på væggen, er, at den ikke må sættes i en højde, hvor den kan blænde nogen. Men det kan være svært at finde den rigtige højde på. For dels får hver enkelt person forskelligt indkig til lampen, alt efter sin egen højde og hvilken vinkel den pågældende ser lampen i.

Her kan det være svært at gøre alle tilfreds, specielt hvis lampen skal placeres et sted, hvor der opholder sig mange mennesker – f.eks. ved stuens sofaarrangement. Her skal du holde dig for øje, at dem som sidder i sofaen, ikke må kunne se en refleksion af lyskilden i lampen i deres briller. Tilsvarende må lampen ikke hænges så højt op, at den blænder dem, som sidder i eventuelle stole eller sofaer overfor eller på siden af den sofa, som lamperne er sat op over. Endelig må den heller ikke kunne ses i en eventuel tv-skærm.

Her vil et uplight oftest være den bedste løsning, da skærmen her vil dække for lyskilden for alle, der opholder sig i og omkring sofaen. Det har dog den ulempe, at lampen så ikke giver et godt arbejdslys – hvad end du skal læse, hækle eller foretage dig andet i sofaen, der kræver godt lys.

Her vil et downlight være en bedre løsning. Det skal placeres i en højde, så hverken dem som sidder i eller overfor sofaen, ikke får frit indkig til lyskilden. Hvilken frihøjde det kræver, kan du nemmest finde ud af, ved at måle højden på den mindste af de voksne eller de næsten voksne, hjemmeboende børn, mens vedkommende sidder i ned.

Sætter du lampen lige over vedkommendes hovedhøjde, vil alle på samme eller højere højde ikke blive blændet af pæren i lampen. Bliver det for lavt for dem, der skal sidde i sofaen, bør du i stedet se dig om efter andre lampetyper, f.eks. den væghængte læselampe eller downlights, der hænger et stykke ud fra væggen.

Belysningshøjden for kunstgenstande

Har du et billede eller en anden kunstgenstand, du skal have oplyst, vælger de fleste et downlight, der hænger en lille smule ud fra væggen. Derved kommer lyskilden ud i en afstand, hvor en eventuelt ramme på billedet eller andre elementer på væggen over kunstgenstanden, ikke kommer til at kaste skygge på denne.

Uanset om det drejer sig om et maleri eller en kunstgenstand, er det en god ide at vælge en neutral lyskilde til lampen. Det er muligt med moderne LED-lamper, hvor du kan vælge forskellig farvetone på lyset.

Væglampens placering over kunstværket dikteres af, hvornår kunstværket er fuldt oplyst. Et bredt billede kan derfor godt kræve flere væglamper, ligesom en kunstgenstand på gulvet kan kræve, at lampen hænger forholdsvis lavt for ikke at blænde betragteren.

Har du et billede, kan du også vælge at placere lyskilden under billedet. Det giver en mere dramatisk belysning, der kan være med til at forstærke billedets stemning.

Moderne LED-lys giver mere ægte lys på din kunst

En gammeldags glødelampe giver en misfarvning af kunstværket, da glødelampen altid har en gullig tone i lyset. LED-lampen derimod kan fås i henholdsvis en varm eller en kold farvenuance. Den kolde kaldes også for neutral, og har et mere klart, hvidt lys, der minder om dagslys. Det giver mindre eller slet ingen misfarvning af kunstværket, hvorfor du kan nyde dit kunstkøb i de samme farvenuancer døgnet rundt.

Endelig giver LED-belysningen mulighed for at skabe en mindre punktformet belysning. LED-lyskilderne er nemlig meget små i forhold til traditionelle pærer. Det betyder, at du kan belyse kunstværket mere ensartet, fordi der sidder mange små lyskilder i hele lampens bredde.

Find den rigtige væglampe hos byHOME

Som det fremgår af produktoversigten, er det som allerede nævnt ikke alle former for væglamper, vi har i sortiment. Vi tilstræber dog altid at have et bredt udvalg af forskellige væglamper – alle med moderne, strømbesparende LED-lyskilder.

Det giver dig den billigste og bedste belysning, lige som du undgår at væglampen bliver unødvendig varm. Det ses tit med halogenbaserede væglamper, der både bliver varme og kan give et meget varmt og derfor ubehageligt lys at sidde under.

De gener undgår du med de væglamper, du kan købe hos byHOME. Samtidig kan du gælde dig over vores meget fornuftige priser og altid hurtige levering. Leveringstiden på hver enkelt lampe fremgår af produktoversigten. Så kan du hurtigt se, hvornår du får din væglampe, hvis du bestiller i dag. HUSK: Vi tilstræber at sende alle ordrer samlede. Så det er lampen med den længste leveringstid, der bestemmer, hvor hurtigt du modtager din ordre.